fbpx

Summer eXpression 17 tar sju unga designers till Japan

Summer eXpression 17 tar sju unga designers till Japan

Med stöd av Uminova eXpression har den unga gruppen designers tidigare ställt ut på bland annat Formex och för Utrikesdepartementets Team Sweden i Stockholm. Nu går resan betydligt längre, nämligen till Tokyo och Japan.

– Där finns en rik designkultur med mycket att inspireras och lära av. Det är en enorm möjlighet att visa vad Umeåregionens kreativa hjärnor går för, säger Barbro Renkel, affärscoach på Uminova eXpression.

Mellan den 10–11 maj pågår utställningen Arctic Design of Sweden på den svenska ambassaden i Tokyo, Japan. Utställningen består av design framtaget av kreatörer från Västerbotten. Däribland de bruksföremål som tagits fram av de tio formgivarna från Uminova eXpressions sommarsatsning Summer eXpression. Sju av dem åker med till Japan.

– Förutom utställningen passar vi också på att göra studiebesök. Bland annat hos Muji, som är ett välkänt japanskt varumärke som exempelvis säljs på Åhléns i Sverige. Vi vill att våra unga designtalanger ska få med sig så mycket idéer och kreativ stimulans från den här resan som möjligt, säger Barbro Renkel.

Uminova eXpression har även arrangerat en workshop med Musashino Art University för att ge de svenska kreatörerna möjlighet att utbyta erfarenheter och inspiration med japanska designstudenter.

– Det kommer att bli ett spännande och utvecklande utbyte. Det finns garanterat mycket vi kan lära av varandras designprocesser och kulturer, säger Barbro Renkel.

– Vi har jobbat med utställningen sedan i september, ett jätteroligt projekt att vara en del av, säger Kjell Fornander, grundare av japanska Next Inc och projektets lokala byråpartner. Han fortsätter:
– Det vi också kommer göra är att ge deltagarna möjlighet att lära från personer som importerar, distribuerar och säljer skandinaviska produkter på den här marknaden. En stor källa till inspiration.

En av Summer eXpression-deltagarna som åker med till Tokyo och ställer ut sina produkter är Marzieh Tangestani, grafisk formgivare och entreprenör.

– Jag tror att design från Japan och Sverige ligger ganska nära varandra. Det ska bli intressant att få ta del av fler kulturella världar, säger hon.

Utställningen är ett samarrangemang mellan Uminova eXpression och Krenova i syfte att lyfta och stärka den kreativa och kulturella näringen i regionen norra Sverige.

För mer information kontakta:

Barbro Renkel, affärscoach Uminova eXpression
barbro.renkel@uminovaexpression.se
070-555 97 23

Marlene Johansson, VD Uminova eXpression
marlene.johansson@uminovaexpression.se
070-674 95 39

Uminova eXpression AB är en företagsinkubator som stödjer utveckling av idéer, innovationer, tjänstebaserade affärsidéer samt kunskapsintensiva företag inom kulturella, konstnärliga och kreativa näringar i tidiga skeden.

Nyheter

Hur kan kreativa näringar blicka ut mot omvärlden?

Nyheter

Praktikantvåren avslutad med många nya insikter

Nyheter

Upplev smyckes- och textilkonst på Sjungaregården

Innovationskraft i spåren av coronapandemin

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.