fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Summer eXpression: Nu är programmet igång 

Summer eXpression: Nu är programmet igång 

Summer eXpression har startat och deltagarna har hunnit besöka olika tillverkare runt om i regionen, haft föreläsningar och workshops om bland annat designprocessen, cirkulär design och hållbar produktion. Formgivarna har utforskat olika material, tekniker och hantverk och de har fått en inblick i tillverkningsprocesser. Nu står skissarbete och prototypande på schemat fram till augusti då det är dags att presentera arbetet för programmets advisory board.  

De första veckorna har vi uppmuntrats att komma fram med så många idéer som möjligt för att sedan välja ut 3–4 av dem att utforska vidare. För att lyckas med det tycker jag det har varit givande att gå tillbaka och inspireras av vad vi fick se under tillverkarbesöken första veckan. En annan givande del jag tagit med mig är att jobba med en specifik känsla eller upplevelse man vill frammana, snarare än enbart funktion, i utvecklandet av idéerna, vilket är något jag kommer ta med mig också i fortsatt arbete, berättar Cornelia Kalle, arkitektstudent och en av de tio formgivare som går Summer eXpression. 

Sommarprogrammet kickstartade med en studieresa norrut till Furniture Farm i Lövånger. Där fick formgivarna en unik möjlighet att dyka in i snickeriets värld och utforska deras produktionsprocess. Efter en givande start fortsatte resan till Svenska Dynor i Flarken. Där fick deltagarna en omfattande presentation av företagets tillverkningsprocess och fick även bekanta sig med de olika maskinerna som används för att skapa företagets kvalitetsprodukter. Som en extra bonus erbjöds deltagarna materialprover. Dessa kan användas för prototyper under programmets gång. 

Norrlandsgjuteriet i Robertsfors var nästa stopp under studieresan. Här fick formgivarna en ingående förklaring av hur positiva och negativa formar används för att tillverka produkter i gjutjärn. Med maskinerna i full gång fick de en imponerande visning av gjutprocessen och en djupare förståelse för tillverkningsmetoden. 

Formgivarna på besök hos Norrlandsgjuteriet.

Några mil söder om Umeå, i Sörfors, fick deltagarna chansen att kliva in i hantverkets värld på Högkläppsgården. Här fick de experimentera med olika ulltekniker och låta sin kreativitet flöda. 

Formgivarna har också fått lyssna till en föreläsning och delta i en workshop ledd av Linn Backman Hallberg. Linn delade med sig av sina kunskaper om cirkulära designprocesser, hållbar design, materialval och produktion. Det blev en dag fylld av värdefullt lärande och inspiration.  

Linn Backman Hallberg föreläser om bland annat cirkulära designprocesser.
Workshop ledd av Linn Backman Hallberg.
Workshop ledd av Linn Backman Hallberg.

Även Humlebäck, Röbäck Glas & Lera och Kazam textilstudio var besök som stod på schemat under första veckan. Formgivarna fick titta närmare på keramiken och finsnickeriet som utförs hos Humlebäck. Hos Röbäck Glas & Lera, fick de fylla på med ännu mer inspiration med glas och lera som material. Sista anhalten för veckan var Kazam textilstudio, där de fick uppleva den fascinerande världen av textildesign.   

Det är ett starkt startfält i årets programomgång, jag har redan sett ett flertal nytänkande och intressanta idéer som dessutom har ett tydligt hållbarhetsfokus. Gruppen känns trygg och driven. Med några intensiva veckor framför sig är det otroligt värdefullt! Jag ser fram emot att följa dessa unga formgivare och stötta upp där det behövs. Hoppas förstås detta ger mersmak och bara är starten på deras entreprenörsresa, säger Fanny Lindén, coach och programansvarig för Summer eXpression. 

Huvudbild: Bea Holmberg.

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev