fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

THE GOLDEN SEED AWARD – DESIGNKONCEPT FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

THE GOLDEN SEED AWARD – DESIGNKONCEPT FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

Under torsdagen 4 juni håller Designhögskolan i Umeå sin årliga Design Talks och Degree Show med inspirationsföreläsare, examenspresentationer och prisutdelningar. Ett av priserna som för andra året i rad delas ut under ceremonin är The Golden seed award, skapat av studentgruppen UID Climate Group. Syftet med priset är att hylla de studenter som genomgående tänker på hållbarhet och den klimatpåverkan deras examensprojekt avger. 

I år är tio designstudenter från Designhögskolan nominerade till The golden seed award och vinnaren kommer att utses under torsdagen 4 juni i samband med studenternas examenspresentationer. eXpression Umeå är stolt samarbetspartner i prisutdelningen.

Sedan förra året, då vi delade ut priset för första gången, har vi sett en stor ökning i medvetna projekt. Vi hoppas att the Golden Seed Award har med det att göra, säger Lisa Selin, initiativtagare till The golden seed award.

Med priset vill de visa uppskattning till de studenter som har ett hållbart förhållningssätt både socialt, ekonomiskt men framförallt ekologiskt. Det kan innebära materialval, minimerat utsläpp och ett cirkulärt system som produkten eller tjänsten existerar i. Designpriset hoppas också på att inspirera andra att tänka och agera mer hållbart.

De tio nominerade studenterna är:

Amanda Wallgren, Kandidatprogrammet i industridesign

Pixels – Pixels är ett alternativ till den befintliga fotoappen du har i telefonen. Det är en app som hjälper dig ta bort de foton du inte längre använder dig av, samtidigt som den gör de bilder du verkligen bryr dig om ännu mer speciella. Detta skulle minska de stora utsläppen från världens databanker.

Camilla Näsholm, Marsterprogrammet i interaktionsdesign

Mycel – en plattform som hjälper människor som är intresserade av grönsaksodling att komma i kontakt med varandra och lära sig om odling tillsammans.

Elias Pfuner, Masterprogrammet i avancerad produktdesign

Living with Fire – är ett spekulativt projekt som handlar om att skapa en vision om hur världen och de samhällen vi lever i skulle se ut om en femte årstid av skogsbränder var en accepterad del av det sociala landskapet och ekosystemet. Resultatet av projektet är en identitet för nya brandarbetare, kallad FireGuardians, och deras verktyg.

Ivan Kunjasic, Marsterprogrammet i interaktionsdesign

Equilibrium – Designing with living things – utforskar nya sätt att se på gränssnitt och interaktion mellan människa och levande organismer. Resultatet blev ett användargränssnitt som är bärbart, reagerar på mänskliga tårar och utvecklas över tid.

Rebecka Rosenlind, Masterprogrammet i avancerad produktdesign

PREGcare­ – projektet syftar till att förbättra upplevelsen av förlossning med fokus på förebyggande av perinealbristningar och levatorskador, detta genom att förse gravida par med ett förberedande paket med övningar och verktyg.

Lucas Flynn, Marsterprogrammet i interaktionsdesign

Civic Food – Lukas systemförslag, Harvest Network, utforskar hur designers kan underlätta kollektiva åtgärder som stödjer ett lokalt livsmedelsekosystem för att proaktivt anpassa sig till de kommande chockerna orsakade av klimatförändringar.

Julian Loretz, Masterprogrammet i avancerad produktdesign

Tangible Vision – Projektet utforskar hur man kan göra det möjligt för synskadade människor att idrotta på utegym och i andra miljöer där det inte kostar att träna. Resultatet består av en produktserie med specialdesignade bärbara kläder bestående av en kameraväst, glasögon, gåstavar och skosulor.

Patrick Birke, Masterprogrammet i transportdesign.

MINI Nature-X – en äventyrlig mobilitetslösning för ekoturism. Användaren reser genom naturen på ett skonsamt sätt samtidigt som farkosten samlar in data om den omgivande miljön som i sig kan bidra till klimatforskning.

Christoffer Weinreich, Kandidatprogrammet i industridesign

MoBee – en transporttjänst för bikupor. Designen visar på potential för en bättre integration av honungsbin i stadsmiljöer.

Lovisa Lund, Kandidatprogrammet i industridesign

Moneo – en programmeringsenhet som förenklar programmering av Pick-and-place-robotar. Med hjälp av Moneo kan användaren instruera roboten via gester som roboten sedan imiterar vilket kan underlätta produktion för småskaliga företag.eXpression Umeå arbetar i nära samarbete med Designhögskolan och är stolt sponsor till The golden seed award.

Design för en ekologisk och socialt hållbar framtid ligger i vårt DNA på eXpression Umeå och genom att samarbeta i The Golden Seed Award kan vi vara med och premiera framtidens designkoncept för en hållbar framtid, säger Marlene Johansson, VD, eXpression Umeå.

Läs mer om respektive bidrag på https://www.instagram.com/uid_climate_group/
eller på Designhögskolans hemsida http://www.uid.umu.se/en/uid20/projects/

I juryn sitter:

Lisa selin, BFA2
Ellinor Werner, BFA1
Inna Zrajaeva, IXD1
Anna Hing, APD1
Teun Stickers, IDI
Sonya Swan, APD1
Marlene Johansson, VD, eXpression Umeå

Kontakt

Marlene Johansson, VD
eXpression Umeå
marlene.johansson@expressionumea.se

Lisa Selin, Initiativtagare
The golden seed award
lisamariaselin@gmail.com

UID Climate group
uid.climategroup@gmail.com

Nyheter

Umeåentreprenör vinner SKAPA-pris

Nyheter

Ny affärscoach med fokus på mode och e-handel

Nyheter

Normbrytande modedesigner satsar internationellt

Nyheter

Erfarenhetsutbyte i Norrbotten

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.