fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Formgivare tilldelas designpris under Formex

Formgivare tilldelas designpris under Formex

Två formgivare med anknytning till eXpression Umeå har uppmärksammats under design- och möbelmässan Formex som äger rum 16–18 januari i Stockholm. Lursta Cast Iron tilldelas priset Formex Sustainability Award 2024 för produkten ARVET John Andersson formgivit. Jessica Persson som driver Rum och Flora är utvald som favorit av trendspecialisten Stefan Nilsson (Trendstefan) med sin produkt Blickfång.   

Med ARVET ville vi uppdatera gjutjärnets formspråk – få ihop det hårda, hållbara med det mjuka, släta och sköna att hålla i. Den här pannan ska alla vilja ha och kunna använda jämnt. Kvalité och användarvänlighet i perfekt harmoni, säger John Andersson, formgivare på Lursta. 

Grundaren och VD på Lursta, Andreas Stridkvist, ser priset som ett erkännande som ger inspiration och energi att fortsätta sitt hållbarhets-tänk, att ständigt utforska nya lösningar som kan bidra till en än mer hållbar produktion. 

Vi hoppas att vi med denna utmärkelse kan öka medvetenheten kring hållbarhet och inspirera till ännu mer nytänk inom såväl gjuteri- som inom köksprodukter generellt, säger Andreas Stridkvist.  

Juryns Motivering: 
Lursta Cast Iron – Arvet Pannkakslagg 
Skyhög verkshöjd och ett genomgående hållbarhetstänk kännetecknar denna nykomling. Såväl pannkakslaggen som lillasystern portionsmorteln tillverkas av lokalt, återvunnet skrot, samt spill från grannfabriken. Gjutningen sker med återcirkulerad sand, och gjutjärnet behandlas med raps från fält ett stenkast bort. Guldstjärna för kommunikationen, som förmedlar att produkterna kan smältas ner och bli något annat – men framför allt är ett lån från framtida generationer. 

Pannkakspannan ArvetFoto: Roland Persson och Erik Ögnelooh

Jessica Perssons produkt Blickfång blev under första dagen på Formex utvald som favorit av Stefan Nilsson känd som Trendstefan.  

Det känns väldigt roligt att min produkt Blickfång fått så fin uppmärksamhet. Kul att småskalig lokaltillverkning uppskattas och att många med mig tycker om att en produkt kan locka fram ens egen kreativitet, säger Jessica Persson, Rum och Flora.  

Jessicas produkter tillverkas lokalt i Höga Kusten något som hon är stolt över: 

Att jag vet vem som bockat plåtarna och svetsat känns väldigt bra.  

Blickfång. Foto: Jessica Persson

Vi säger stort grattis till Lursta Cast Iron och Rum och Flora! 

Bilder lånade från deras Instagramkonton: 
Lursta Cast Iron  
Rum och Flora 

Läs mer om produkten Arvet här 
Läs mer om Blickfång här

Nyheter

Bidra till ett tryggare och mer inkluderande Umeå i sommar

Tio nya kreatörer i vårens startup-program

Nyheter

eXpression välkomnar ny nationell strategi

Nyheter

Häng med på Young Startup Day 2024

signa upp för vårt nyhetsbrev