fbpx

Samarbete med fokus på hållbart företagande

Samarbete med fokus på hållbart företagande

eXpression Umeå har sedan tidigare ett samarbete med hållbarhetsorganisationen Sustainergies. I den första aktiviteten inom samarbetet genomfördes en workshop i hållbarhet med ett tjugotal studenter från Umeå universitets olika fakulteter tillsammans med deltagarna i eXpressions förinkubatorsprogram eXpress. Workshopen har nu blivit en stående aktivitet för varje omgång av eXpressprogrammet med målet att ta fram individuella handlingsplaner för arbete med hållbarhet.

På 7 orter runt om i landet, från Umeå till Malmö, ska studenter hjälpa företag att lösa komplexa hållbarhetscase. Projektet heter Sustainergies Academy och går ut på att studenter får lära sig av erfarenheten och kompetensen som finns inom organisationer och företag samtidigt som de löser skarpa hållbarhetsutmaningar.  

Att så många företag, organisationer och studenter är intresserade av Sustainergies Academy är viktigt. Vi ser många signaler på att hållbarhetsfrågan hamnar högre på agendan nu, inte minst i och med den senaste IPCC rapporten. Då känns det tryggt att företag vågar satsa på ung kompetens och talang, säger Rachel Gustafsson, projektansvarig på Sustainergies.  

För höstens deltagare av eXpressprogrammet innebär det att tillsammans hitta deras väg mot ett hållbart företagande tidigt på deras resa.

Genom att tidigt inkludera hållbarhetstänket i affärsutveckling hoppas vi att hållbarhetsarbetet inkluderas i företagens affärsmodeller och inte riskerar bli ett filantropiskt sidoprojekt. Arbetet tillsammans med Sustainergies förenklar verkligen detta, säger Oskar Riby programansvarig för förinkubatorsprogrammet eXpress.

Programdeltagare från eXpressprogrammet samarbetade med academydeltagare från Sustainergies med målet att ta fram individuella handlingsplaner för arbete med hållbarhet.

Genom samarbetet förväntas att efter avslutad workshop ska deltagarna ha skapat individuella handlingsplaner för sina företagsidéer med syfte att bidra till FN:s globala mål. 

Vi studenter har ny och färsk kompetens som jag verkligen tror kan komma till nytta i företags hållbarhetsarbete. Dessutom är det viktigt att vi får översätta vår kunskap till praktik så att vi står väl rustade till dess att vi ska ut i arbetslivet, säger Alexandra Larsson, ideell projektledarcoach och student.

Om Sustainergies Academy 

Sustainergies Academy är en casebaserad utbildning i hållbarhet för studenter från alla studieinriktningar. Varje utbildningsprogram pågår en termin och omfattar 3-5 besök hos spännande arbetsgivare från olika branscher inom såväl privat, offentlig och ideell sektor. På plats får deltagarna vässa sina förmågor att lösa caseuppgifter i workshopformat och uppgifterna är alltid baserade på aktuella hållbarhetsfrågor.

LÄNKAR

Besök Sustainergies hemsida
Läs mer om eXpress

Nyheter

Här är finalisterna till det nya priset för umeåföretag

Nyheter

eXpression Umeå rekryterar designspecialist

Digitalt värdskap
Guider

Det digitala värdskapets betydelse under coronapandemin

NEST för en hållbar modeindustri
Nyheter

NEST – Ett innovativt race för en hållbar textil- och modeindustri

signa upp för vårt nyhetsbrev

Mode, arkitektur eller design? Skriv in din mailadress och ange dina preferenser så får du en notis när ett nytt inlägg matchar dina intressen.