fbpx
cropped-Artboard-1-100.jpg

Digital vernissage
Summer eXpression 2022

Under sju veckor har tio formgivare arbetat med att ta sin idé till en färdig produkt – nu kan du ta del av resultatet. Ta en sväng i det digitala utställningsrummet och upptäck produkterna och tankarna bakom. Produktionen har skett i nära samarbete med lokala tillverkare och under hösten kommer alla föremål finnas till försäljning hos Designtorget.

Lyktstople

Lyktstolpe är en reflektion kring något som har stor inverkan på vårt välmående, ljus. Vår ökade kunskap kring medvetenhet, närvaro och dess relation till vårt välmående gör att vi nu börjar önska mer än bara effektivitet i vår omgivning. Lyktstolpe uppkom därför för att belysa att ljuset borde designas för att frambringa goda beteenden i vår vardag, för både oss själva och andra. Den finns där för att påminna oss om att med närvaro se det som är vackert runtomkring oss, i ljuset, och i mörkret.

SAMARBETSPARTNERS: Vännäs verkstad, automattollerans, Isaks ädelträ

DESIGNER: Emelie Aktanius, aktanius@gmail.com

Kantarell

Inspirerad av svensk natur och hantverk, Kantarell är en daglig påminnelse om hur fantastisk skogen kan upplevas. Den är tänkt att bäras som nyckelknippa med en betryggande tyngd så det alltid är tydligt att nycklarna är med.

DESIGNER: Mattias Nordin, nordinmatte@gmail.com

KRANS

Krans är en dekorativ ställning som kan användas för att torka örter samt blommor. Man kan pryda den med säsongens fynd, örter man har odlat eller varför inte delar av en bukett?

Den skapar ett utrymme för växter att ta plats och hänga medans de torkar. Krans fungerar också bra som enbart dekoration på väggen och den glansiga ytan ger liv till sin omgivning genom att den reflekterar ljus och rörelse.

TILLVERKARE: Vännäs Verkstad och Danod AB

DESIGNER: Sofia Andrew, sofia.m.andrew@gmail.com

ø19

Ca 6 mil väster om Umeå och 63 mil norr om Stockholm – i Västerbotten Län och i Norrlands Inland ligger Sveriges till invånarantalet minsta kommun, Bjurholm. Där bor och jobbar Erik tillsammans med sina 4 medarbetare på Automattolerans AB. Ø19 är en hyllning till Erik och hans kollegor, Sveriges små- kommuner, Norrlands inland och dess småindustrier.

Tack för fikat Erik!

SAMARBETSPARTNERS: Automattolerans AB

DESIGNER: Jonas Eltes, jonas@eltes.se

N I M I G L Y P H

N I M I G L Y P H är ett utforskande. Projektet är en lek med den vita bordduken som symbol för högtidliga tillställningar, representation och etikettsregler, och de sidor av hemmet som inte anses lämpliga att visa upp. Parallellt med designprocessen för mönstret har jag utvecklat en teknik för att pressa tyget, effekten blir avtryck i duken, som spår från en tidigare händelse. Namnet är en påhittad sammanslagning av N I M I S – för mycket, och G L Y P H – skrivtecken, skulptur, ornament.

SAMARBETSPARTNERS: Furniture Farm

DESIGNER: Sonja Lindgren, sonja-lindgren@live.se

Kryp-In

Kryp-in är en mulmholk för barn. För de flesta är ‘mulmholk’ något helt nytt. Mulm kallas blandningen av löv, sågspån och annat från skogen som holken fylls med. När holken ställs ut den i trädgården eller på balkongen, fungerar den som ett hem åt många arter – främst skalbaggar. Kryp-in är en tydlig och lekfull holk, som vill kanalisera barns förkärlek för kryptiska kryp till ett tillfälle då man kan lära sig om olika arter. Holken är baserad på ritningar av biologen Nicklas Jansson.

SAMARBETSPARTNERS: Furniture Farm

DESIGNER: Ellinor Werner ellinor.werner@gmail.com 

Snittblomman

Snapsglaset “Snittblomman”, har i uppgift att pryda bordet likt en blomma. Snittblomman dukas horisontellt på duken, i servettringen eller upp och ned, stående på sin kupa.

SAMARBETSPARTNERS: Eva Juneblad, Röbäck Glas & Lera

DESIGNER: Linnéa Lindman, amlinnealindman@gmail.com

TJÄRN

Inspirerade av en norrländsk skogstjärn. Lampetten och ljus- staken är unika i sitt formspråk och designade för att fungera som en skulptur i sig även när ljuset inte är tänt. När ljuset brinner skapas speglande reflektioner i plåten som sprider sig i rummet under mörka höst och vinterkvällar. Den magnetiska ljuskoppen med plats för både värmeljus och kronljus, ger en enkel, lekfull och flexibel användning.

SAMARBETSPARTNERS: Automattolerans och LumTec

DESIGNER: Martina Karlsson, idamartina.karlsson@gmail.com

NÄSÖPPNAREN

”Näsöppnaren”. Näsan. Bortglömd. Förbisedd. Näsan sitter i centrum av ansiktet men ändå tar vi den för givet. Men nu får den sin rätta plats. Hyllad på det sätt den förtjänar.

SAMARBETSPARTNERS: Lyrestads gjuteri

DESIGNER: Måns Martinsson, mans@piantasu.se

Bockviken

Ibland ett bord, ibland en hylla. Stabila material och stilrent formspråk. Enkel att vända undan när du behöver platsen för annat.

SAMARBETSPARTNERS: Percus, Vännäs Verkstad, Danod och Furniture Farm

DESIGNER: Isabelle Wikman, mail@isabellewikman.se

läs mer

Matilda-Thorup
Möt arkitekten och formgivaren Matilda Thorup
omslag_designtorget samarbete
Designtorget och eXpression Umeå stöttar unga formgivare

Vad är Summer expression?

Under en sommar ges unga kreatörer chansen att ta sin design från idé till färdig produkt. Arbetet sker i nära samarbete med skickliga producenter i Umeåregionen och experter inom affärsutveckling. Programmet hjälper deltagaren att fördjupa sin förståelse och praktiska tillämpning om viktiga delar i design- och tillverkningsprocessen, samtidigt som man utvecklar sin entreprenöriella förmåga och affärsmässighet – två viktiga aspekter för att lyckas som formgivare. Programmet avslutas med en utställning och försäljning hos vår samarbetspartner Designtorget.