SUMMER EXPRESSION

Product design insight and creative outburst.

Summer eXpression är ett intensivt sommarprogram där tio unga talanger får chansen att formge och gå från idé till försäljning. Vi jobbar med fokus på bruksföremål och kreativitet i nära samarbete med lokala producenter.

Årets tema: Inne och ute

Med temat vill vi inspirera deltagarna till nya kreativa produkter för inom- eller utomhusbruk. Genom detta arbetssätt vill vi stimulera idékraften och ge rum för fantasin.

För dig som vill utvecklas som formgivare

Summer eXpression riktar sig främst till dig som är student inom de estetiska ämnena, men även till dig som är ung formgivare. Programmet är för dig som vill testa din kreativitet och entreprenörsförmåga.

LÄS MER

Det här är ett program som passar dig som är nyfiken och kreativ, vill utveckla dina kunskaper om produktionsprocesser och vill pröva din formgivning mot en marknad. Under programmet får du – parallellt med att du tar fram din egen produkt – bland annat lära dig mer om att starta företag, varumärkesbyggande och prissättning.

Så går det till

Vi tar emot tio deltagare till programmet och håller till i Tullkammaren i Umeå. Programmet pågår 10 juni till 23 augusti med uppehåll under juli. Som deltagare har du tillgång till såväl handledning som utrustning i våra verkstäder – 3D-labb och Softlabb.

LÄS MER

Under programmet besöker vi producenter, arbetar med skisser och prototyper. Materialval och producent beslutas med stöd av våra kunniga handledare. Efter uppehållet fortsätter vi med utbildning i entreprenörskap och prissättning samt produktion. Vi kommer även arrangera en vernissage där din färdiga produkt ställs ut.  Programmet avslutas med en utbildning inom entreprenörskap.

Från Umeå, ut i världen

Sommarens intensivprogram avrundas i augusti 2019. Men resan tar inte slut där. Därför vill vi att du som deltar har möjlighet att avsätta tid och engagemang det närmsta året efter programmets avslut så att du kan fortsätta utvecklas som formgivare och entreprenör.

LÄS MER

Vår ambition är att årligen exponera produkterna som tagits fram på nya arenor. Denna ambition tog 2017 års deltagare från Formex i Stockholm, till Tokyo i Japan och utställningen Arctic Design of Sweden.

2018 inledde vi även ett samarbete med Designtorget. Ett samarbete som vi nu fortsätter att bygga vidare på. Det innebär att du, efter programmets genomförande, kommer få möjligheten att sälja din produkt hos dem.

I likhet med tidigare kommer vi även i år att ställa ut på minst ett nationellt forum, exempelvis Formex, i Stockholm, i januari 2020.

Vill du vara med?

För att delta lämnar du en gestaltningsuppgift i samband med din ansökan. Ett urval går sedan vidare till för intervju. Utifrån både inlämningsuppgift och intervju utses sedan årets tio deltagare. Ansökan öppnar i mars 2020.

Sugen på mer?

Då finns möjligheten för dig att efter Summer eXpression även söka till eXpress – programmet för dig med embryot till en affärsidé som du är redo att utveckla vidare.
Läs mer om programmet här.

Summer eXpression – om programmet

Summer eXpression genomförs för att synliggöra, utveckla och knyta ihop unga formgivare och duktiga producenter som finns i regionen. Kontakterna som skapas banar väg för såväl nya innovationer som företag. Med programmet vill vi hylla väldesignade bruksföremål och bidra till fler lokalproducerade och designade produkter samt agera språngbräda för ett fortsatt entreprenörskap.

LÄS MER

Programmet genomförs i samarbete med regionala producenter. Exempel på producenter som tidigare medverkat är Humlebäck, Norrlandsgjuteriet och FurnitureFarm Lövånger. Dessa företag har både agerat tillverkare och fungerat som bollplank med material- och tillverkningskunskap.

Handledare för programmet är – förutom Barbro Renkel, eXpressions erfarna affärscoach – Margot Barolo som driver Barolo AB och är lärare i form och produktdesign vid Beckmans designhögskola, samt Johan Gustafsson på Struktur Industridesign AB, som även undervisar vid Umeå Institute of Design.

Prototyparbete sker till största del vid Umeå universitets Softlabb och 3D-labb där Emma Evadotter och Magnus Lindgren är ansvariga för verkstäderna.

Summer eXpression finansieras av Region Västerbotten, Europeiska regionala strukturfonden samt våra ägare Umeå universitet och Umeå kommun.

Programmet genomförs på svenska.

Produkter från tidigare år

Frågor

Tidigare deltagare i Summer eXpression
Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search