Produktlansering
expression design 2021-2022

Under åtta månader har nio utvalda talanger tagit en design från idé till prototyp och vidare till en färdig lokaltillverkad produkt. Nu är resultatet från årets upplaga av eXpression Design här. Det firar vi under en hela vecka!

© Elin Nerpin
När idéer blir till glas
© Elin Nerpin
Barndomsminnena blev till design 
Emelie-och-Pernilla
Emelie och Pernilla laddar inför produktlanseringen
webb_kreativbetong2
Markus förvandlar betong till ny och uråldrig design
webbomslag-anna-sehlin
Rofylld inredning driver stylisten Anna Sehlin
Skärmavbild-2022-03-15-kl.-10.18.41
Natur och känslor i Stinas möbeldesign

Program 23 – 27 maj

23/5 12.00 – Lanseringssändning via Facebook

24/5 12.00 – Reportage KASAM

25/5 12.00 – Insta Live med Pernilla Tjärnström

26/5 12.00 – Reportage med Eva Ljuneblad

26/5 till 29/5 – Pop Up på Avion: Träffa deltagarna och kolla in några av produkterna

Produkterna 2021/2022

FJÄLLGRÖNA / Anna Öquist Brännström

Fjällgröna består av dricksglas, kanna och bricka/fat. Serien är inspirerad av somrarnas vandringar längs fjällsluttningar i Vindelfjällen. Den ska förmedla stor hantverksskicklighet med en enkel estetik som är hållbar över tid. De olika delarna i serien Fjällgröna kan användas tillsammans eller var för sig – vackra föremål att använda i vardagen. Glaset är framtaget i samarbete med glasblåsare Eva Juneblad.

PRODUCENT: Anna Öquist Brännström & Eva Juneblad
MATERIAL: Lera och glas

Anna är keramiker och trädgårdsmästare. Hon strävar ständigt efter att hitta en balans mellan form och funktion. Uttryck är enkelt och dekoren sparsam.

Kontakta designern

TIMeLESS / Anna Sehlin

Med ljusstaken Timeless vill jag förstärka mysfaktorn och må bra-upplevelsen där hemmet blir en plats för återhämtning, vila och där trivseln är i största fokus. För mig har det alltid varit självklart att använda mig av naturen och inspireras av det naturliga. Jag inspireras även av olika stilar och vackra former i all enkelhet. Ett uttryck som man aldrig tröttnar på. Rofylld och harmonisk inredning som kan leva genom alla trender har alltid intresserat mig. Därav mitt val av en enkel och tidlös design.

PRODUCENT: AH Träprodukter 
MATERIAL: Plywood, Pigmenterad lack

Anna driver företag sedan 2018 med ett brinnande intresse för inredning och det visuella. Hon är utbildad Visual Merchandiser/kommunikatör samt inredare/stylist.

Kontakta designern

Loppan / Elin Molander

Med denna lampa vill jag skapa en känsla av nostalgi som vill uppmuntra det inre barnet i dig. Inspirationen av lampan kommer ifrån formen av en pappersloppa som man vek på skolgården när man var liten. När du vikt loppan finner du åtta flikar inuti där var en och döljer ett meddelande där du kunde få svar på allt ifrån hur många varv runt skolgården du skulle springa till de stora svaren på frågorna om din framtid.

PRODUCENT: 4Sign
MATERIAL: Skuren och vikt polypropen

Elin är utbildad industridesigner och har i samband med eXpression design tagit steget att starta eget företag. I sitt företag skapar och formger hon inredningsprodukter och säljer tjänster inom formgivning, produktutveckling och visualisering.

Kontakta designern

Tallstig / Emelie Almgren

Mönstret ”Tallstig” för mig tillbaka till mina barndoms somrar hos min farmor och farfars stuga i Anundsjö, Ångermanland. Doften, lugnet och värmen jag kände när jag sprang barfota på tallstigen mellan storstugan och ner till ån för ett dopp. Genom mönstret har velat lyfta mitt arv men framförallt bygdens kvinnliga hantverkstradition genom att brodera tallkvistarna utifrån den teknik som kallas Anundsjösöm. 

PRODUCENT: Frösö Handtryck och Kasam Studio 
MATERIAL: Linnetyg 

Emelie har efter sin släkting ”faster Manda” tagit sig kreatörsnamnet Moster Emelie. Hon skapar för att må bra, få glädje och återhämtning. Inspiration hämtas från naturen och det lekfulla.                             

Kontakta designern

Avan / Katarina Paulsson

Med krukan Avan ville jag föra in det gedigna och robusta gjutjärnet i något modernt men som ändå har en design som inte går ur tiden. En stilren design men utan att bli kal och tråkig. Jag är väldigt förtjust i papper och trä och började processen med att leka med papper. Mönstret på krukan är taget rakt av från mitt intresse för trähantverk och snideri.

PRODUCENT: Norrlandsgjuteriet
MATERIAL: 100% återvunnet gjutjärn

Katarina är trädgårdsdesigner, formgivare och hantverkare och brinner för estetik, natur och mötesplatser. I sitt formspråk vill hon sprida inspiration och ge människor platser och ting att förundras över, slappna av i och njuta av.

Kontakta designern

Näsåker / Markus Larsson

Materialet till lampskärmen Näsåker består av en plåt som under många år blivit utsatt för väder och vind. Den runda formen symboliserar plåtens kretslopp, för en gång var den ny och fyllde sin funktion på en lada utanför Näsåker, Ångermanland. Nu har samma plåt förvandlats till en lampskärm med ett unikt mönster. Min förhoppning är att lampskärmen ska påminna oss alla om att det alltid finns något vackert i det som får åldras.

PRODUCENT: Aluspec, Johanssons Plåt, Hamek AB
MATERIAL: Plåt

Marcus har alltid varit en kreativ person, en mångsysslare som tycker om att prova på olika saker. Alltifrån att skapa musik till att skapa i snö. Nu ligger skissblocket framme allt oftare och där har det blivit både sångtexter och skisser.

Kontakta designern

Pistill / Pernilla Tjärnström

Pistill är en hängare som du kan hänga din väska, jacka eller din morgonrock på. Eller varför inte bara få vara en skulptur på väggen! Konst och funktion kan såklart gå hand i hand.
Pistill är tillverkad i furu som ger en vacker ådring och är för mig det naturliga valet av träslag. Den kan färgsättas så att den passar i just ditt hem om så önskas.

PRODUCENT: Pernilla Tjärnström och Puuts Interiör AB
MATERIAL: Trä, furu

Pernilla har alltid skapat och har det skulpturala närmast hjärtat. Hon har alltid bott nära skogen och allt sedan barnsben plockat stenar, täljt i trä och letat små djur. Vilka ska synas i hennes skapande.

Kontakta designern

Gröntjärn / Stina Carlson

Inspirationen till bordet kommer från en grön liten tjärn långt in i de norrländska skogarna, en plats som min farfar döpt till Gröntjärn. Glaset symboliserar de mjuka formerna från den spegelblanka tjärnen och benen har naturen själv skapat mönstret på. Varje bord är därför unikt.

PRODUCENT: Skogsmästargården, Nätraälven och 3L Glas och Bygg
MATERIAL: Furu och glas

Stina jobbar som förskollärare till vardags men har en stark längtan efter att få vara ännu mer kreativ på arbetstid. Med möbeldesign och entreprenörskap i blodet vill hon göra verklighet av sina möbelskisser. Min inspiration får jag av den norrländska naturen och mina upplevelser i den.

Kontakta designern

Vilja / Stina Wallin

Vilja är inspirerad av havet och dess växtlighet. Den skira och i naturen knappt synliga havssältingen får här en plats tillsammans med det lysande fackelblomstret som växer i vårt norrländska kustland. Gemensamt för dessa är dess styrka och kämpaglöd att växa och frodas under eländiga förhållanden, därav namnet Vilja. En fjäril symboliserar alla insekter som lockas av dessa havsnära växter.

PRODUCENT: Stina Wallin och Eva Juneblad
MATERIAL: Metall och glas

Norrträdgårdens trädgårdsdekorationer och växtstöd uppkom från lusten av att skapa, utforska och drömma. Alla produkter tillverkas av mig. Unika produkter – bara i ett enda eller i ett fåtal exemplar.

Kontakta designern

eXpression Design

Genom den länsöverskridande programsatsningen eXpression Design har 41 företag inom den kreativa näringen tagit sin produktidé från skiss till verklighet med lokal tillverkning de senaste tre åren, och ett trettiotal lokala tillverkare har varit med och producerat produkterna.

Programmet är ett lyckat samarbete mellan inkubatorn eXpression Umeå och det kreativa branschnätverket High Coast Creative.

En normbrytande satsning som visar att man kan jobba med design, än var man bor.