EXPRESSION DESIGN

Product design insight and creative outburst.

EXPRESSION DESIGN

eXpression Design är ett program där unga och erfarna formgivare får chansen att gå från idé till försäljning. Vi jobbar med fokus på bruksföremål och kreativitet i nära samarbete med lokala producenter.

eXpression Design genomförs för att synliggöra, utveckla och knyta ihop unga formgivare, etablerade formgivare och duktiga producenter som finns i regionen. Kontakterna som skapas banar väg för såväl nya innovationer som företag. Med programmet vill vi hylla väldesignade bruksföremål och bidra till fler lokalproducerade och designade produkter samt agera språngbräda för ett fortsatt entreprenörskap.

Programmet genomförs i samarbete med regionala producenter. Exempel på producenter som tidigare medverkat är Humlebäck, Norrlandsgjuteriet Robertsfors och FurnitureFarm Lövånger. Dessa företag har både agerat tillverkare och fungerat som bollplank med material- och tillverkningskunskap.

Prototyparbete sker till största del vid Umeå universitets Softlabb och 3D-labb.

eXpression Design erbjuds i två format, ett introduktionsprogram för studenter och ett för erfarna formgivare.

STUDENTER

För dig som student och vill utvecklas som formgivare

Det här programmet riktar sig till dig som är student inom de estetiska ämnena. Du får testa din kreativitet och entreprenörsförmåga och chansen att formge och gå från idé till försäljning. Vi jobbar med fokus på bruksföremål och kreativitet i nära samarbete med lokala producenter.

Det här är ett program som passar dig som är nyfiken och kreativ, vill utveckla dina kunskaper om produktionsprocesser och vill pröva din formgivning mot en marknad. Under programmet får du – parallellt med att du tar fram din egen produkt – bland annat lära dig mer om att starta företag, varumärkesbyggande och prissättning.

SÅ GÅR DET TILL

Vi tar emot tio studenter till programmet och håller till i Curiosum/Konstnärligt Campus i Umeå. Programmet pågår 8 juni till 21 augusti med uppehåll under juli. Som deltagare har du tillgång till såväl handledning som utrustning i våra verkstäder – 3D-labb och Softlabb.

Under programmet besöker vi producenter, arbetar med skisser och prototyper. Materialval och producent beslutas med stöd av våra kunniga handledare. Efter uppehållet fortsätter vi med utbildning i entreprenörskap och prissättning samt produktion. Vi kommer även arrangera en vernissage där din färdiga produkt ställs ut. Resan tar inte slut där, vi vill att du som deltar har möjlighet att avsätta tid och engagemang det närmsta året så att du kan fortsätta utvecklas som formgivare och entreprenör.

2018 inledde vi även ett samarbete med Designtorget. Ett samarbete som vi nu fortsätter att bygga vidare på. Det innebär att du under hösten 2020 kommer få möjligheten att sälja din produkt hos dem.

ANSÖKAN

Görs genom att lämna gestaltningsuppgift i samband med din ansökan. Ett urval går sedan vidare till för intervju. Utifrån både inlämningsuppgift och intervju utses sedan årets tio deltagare.

PRODUCENT

Är du producent av bruksföremål baserad Västerbottensregionen?
Vi söker alltid nya samarbeten. Hör av dig till programansvarig för ett första möte om hur vi kan samverka.

KONTAKTPERSONER

VIKTIG INFO

Nästa programstart riktar sig gentemot studenter.

Sista ansökningsdag: 23 februari 2020

Start: 8 juni 2020

Slut: Programmets schemalagda workshops slutar 21 augusti 2020 (uppehåll under juli), efter det driver du ditt företag vidare med stöd av eXpressions affärscoacher.

Språk: Svenska

Gestaltningsuppgift: Skiss/teckning: Ta en bok, en tändsticksask, ett tomt glas samt din favoritpenna. Arrangera glaset, tändsticksasken och pennan ovanpå boken och teckna/skissa av. Vi vill gärna se din förmåga till kreativitet och teckning i denna uppgift.
Bifoga uppgiften i din ansökan.

ANSÖKAN HAR STÄNGT TILL SOMMARENS PROGRAM

ETABLERADE FORMGIVARE

För dig som etablerad formgivare i regionen runt Örnsköldsvik och Umeå som vill utveckla din verksamhet. 

Programmet riktar sig gentemot etablerade formgivare för att utveckla produkter med lokal förankring. Programmet är ett samarbete mellan eXpression Umeå, det kreativa nätverket High Coast Creative, Företagarna och Örnsköldsviks kommun. Antagna kreatörer får tillgång till ett brett kontaktnätverk av tillverkare och kreatörer, kostnadsfria föreläsningar och event, vilka är särskilt utformade för att komma vidare med sin produktutveckling. I programmet fokuserar vi på internationalisering i syfte att stärka lönsamhet, hitta nya marknader och utveckla lokal produktion.
Det här är en chans för kreatörer som vill växla upp och gå från idé till handlingskraft.

SÅ GÅR DET TILL

Programmet erhåller en plattform med föreläsningar och workshops i processen från skiss till färdig produkt ut på marknaden. Första delen av programmet handlar om att skapa samarbeten mellan kreatör och producent, att ta fram en produkt för försäljning. Därefter finns möjlighet att fokusera på internationalisering och gå djupare i en strategisk planering för vidareutveckling

eXpression Design erbjuder verktygen och det är kreatörerna som själva ser till att det blir verklighet. Målet är förutom att kunna ta fram en lokalproducerad produkt dessutom att växa i sitt entreprenörskap och sin förmåga att skapa hållbara samarbeten och nätverk.

VEM ÄR PROGRAMMET FÖR?

Programmet riktar sig till etablerade formgivare med F-skatt och som har möjlighet att lägga ca 20 % av sin tid under programtiden som pågår under drygt ett halvår. Vi söker dig som letar efter en chans att växla upp ditt skapande och företagande till nästa nivå och som värderar samskapande processer.

ANSÖKAN

Ansökningen öppnar i Maj 2020.

Urval till programmet sker genom intervjuer, detta för att säkerställa att behållningen av kursen motsvarar företagets förutsättningar att kunna genomgå programmet och slutligen möta en internationell marknad. Vi ser till företagets förmåga att genomgå hela processen och värderar högt egenskaper som självledarskap. Samtidigt vill vi poängtera att du inte behöver vara färdig, vi ser gärna att du är i en process och har en längtan att växa i ditt skapande och ditt företagande.

NYHETER OM EXPRESSION DESIGN

Kontakta oss

Skicka oss gärna ett mail så svarar vi så fort vi kan.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search